Ep. 91 : Gangguan kesihatan mental

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Permai sedang melalui hari-hari penuh susah hati. Pada musim pandemik seperti ini, ya Permai bersyukur masih sihat, masih ada kerjaya, masih bergaji. Tapi kawan, rasa susah hati bukan tentang materi sahaja. Melihat orang lain tidak licin kehidupan mereka, rasa berat sentiasa mengikut Permai. Seperti ada sesuatu yang tak beres dalam menjalani kehidupan harian. Rasa tak selesa ini buat Permai tak gembira, terpuruk mendengar bunyi tak jelas yang bersimpang dalam kepala dan sukar tidur lena.

Kawan,

Sepenuh sedar Permai faham rasa susah hati, rasa berat, rasa tidak beres, rasa tak selesa, tak gembira dan mendengar suara ini adalah sebahagian tanda Permai mengalami gejala gangguan kesihatan mental.

Ah, pulak!

Permai sedang kuat berusaha mengatasi semua rasa ini. Permai yakin, semua pun sedang gigih mengenal diri sendiri, lalu gagah melawan diri sendiri. Sukar kawan, amat payah. Dua minggu positif. Seminggu pesimis. Sebulan bangkit. Dua minggu down. Turun naik berulang kali.

Setahun melalui pandemik.

Setahun menghadapi kurungan cara Perintah Kawalan Pergerakan.

Setahun menjalani tugas hakiki yang berubah mendadak.

Setahun mencari cara untuk kekal seperti mana sebelum setahun ini. Agak sukar bagi Permai.

Tahun-tahun mendatang, sesuai janji Tuhan bahawa dunia ini akan berakhir dengan dahsyat, Permai kadang seperti tak jumpa alasan untuk bertahan dengan hidup ini. Namun dengan janji itulah Permai cuba bangun dan mulakan hari baru.

Bahawa, hidup ini singkat yang amat. Akan segera berakhir dan muncullah hidup abadi tanpa sudahnya. Sunnatullah mengaturkan pada masa yang relatif pendek inilah yang akan menentukan bagaimana kehidupan infiniti kita nanti. Oh hati, berkembanglah dengan mekar pada janji TuhanMu sesungguhnya apa yang ditanam di dunia ini, nanti akan dituai di akhirat. Oh jiwa, bukan batang tubuh yang akan kau bawa menghadap Allah, tetapi amalmu. Amal yang kau panggil ibadah. Sesuai dengan tujuan hidupmu.

Itulah harapan.

Dalam takut, yang membangunkan kita adalah harapan.

Jangan pernah putus harapan. 

Pagi ini, seusai tiga malam yang panjang mengundang sakit kepala, Permai bangun melihat harapan. Pada pucuk pudina yang segar tumbuh. Pada anak yang bermain sejak subuh.

 

Hugs.

 

P.E.R.M.A.I : ((..Berbekallah, sebaik-baik bekal ialah taqwa..)) (Al-Baqarah:2:197)  

0 comments:

Post a Comment