Ep. 96 : Tentang Dhiya

 Assalamualaikum & selamat sejahtera.


Wow, buku ketiga bagi tahun 2022! Tahniah Permai (tangan atas bahu).
Buku ni sebuah novel karya Syud, terbitan Jemari Seni pada tahun 2008. Lama dah..ni sebenarnya Permai ulang baca dan terus buat entry untuk blog..barulah nampak macam banyak membaca dan rajin menulis. Hahahaha.


Tentang Dhiya adalah tulisan awal Syud, tapi masa tu Permai 'tak kenal' sangat Syud. Jadi, Permai tak beli, cuma baca juga dalam kalut-kalut sebab pinjam buku kawan lepas dah siap hantar FYP. Kawan tu pulak dah bersiap-siap nak balik Pahang. Setiap kali baca blurb promo dalam novel-novel Jemari Seni (JS), Permai 'dihantui' kelabu-samar-samar ~aku pernah baca cerita Azril + Lisa ni, tapi tak ingat la macam mana jalan ceritanya. Yang pasti Permai menangis waktu baca cerita tu. Sebab masa tu tengah handle kes kawan yang putus cinta.


Tentang Dhiya hak milik sendiri ni Permai beli prelove tahun 2017. Masa tu dah mula 'kenal' Syud lepas suka sangat dengan cerita Pelangi. Dah mula cari karya Syud yang terbit bersama JS. Permai sengaja tinggalkan buku ni kat rumah mak En. Damai sebab konon boleh baca sambil bercuti. Kali kedua baca pun menangis jugak sebab masa tu ada isu dengan adik. Permai perlukan sebab untuk menangis tanpa buat orang lain bimbang. Jadi memang tak lekat dalam ingatan cerita ni tentang apa. Kemudian terjadilah segala PKP-PKPB-PKPP-PKPD.


2022 ni rasa nak ulang baca, dengan niat nak cuba ingat dan ambil pengajaran. Hahahaha..tak sangka menangis jugak sebab tiba-tiba demam dan tak boleh tidur. Sambil layan part sedih ceritanya, sambil menangis sebab sejuk tak dapat tidur.` Tapi kali ni dapat pin beberapa point jalan cerita dan macam biasa, suka dengan cerita Syud yang simple je.


Oklah, Permai je kot yang rasa simple. Macam cerita Permai. Rasa macam simple je..tapi En. Damai dia kata "Banyak la simple..punya pening dan berliku-liku nak hadap". Hahahahaha


Permai suka cerita-cerita Syud sebab latar tempatnya Negeri Johor dan Permai tak pernah pergi Johor. Selain tu, Permai perasan selalunya ada kisah tentang kasut atau jam tangan. Permai sejenis orang yang susah nak pilih kasut dan jam. Kasut ni baca cara orang Kedah, iaitu semua yang dibuat alas kaki tu adalah kasut. Kalau nak kena beli kasut baru, aduh susahnya hati. Kadang-kadang untuk pastikan Permai tak menyusahkan orang yang teman beli kasut, Permai main pick & go je walaupun hati tak berapa bulat. (Errr..pick & go tu mungkin lepas dah beberapa kali ukur banyak kedai.)


Antara scene kasut dalam Tentang Dhiya ni bila Lisa sanggup jalan kaki ayam sebab kasutnya sangat menyakitkan kaki even sebelum tu Azril baru bercakap tentang cincin tunang. Comel. Tak ada nak control ayu ke apa. Permai setuju sangat dengan idea ni, bahawa kasut yang selesa lagi penting dari rupa tau.


Cerita Azril + Lisa ni tentang penyembuhan dan masa, ada banyak masalah dalam hidup ni yang mengambil masa untuk sembuh. Kadang seiring masa yang bergerak, kita sebenarnya sedang sembuh dari kesakitan lalu. Mungkin tak betul-betul lega, tapi sedikit demi sedikit kita lepaskan beban fikiran tu dan jadi lebih tenang.


P.E.R.M.A.I : Secara peribadi, cerita Azril + Lisa duduk bawah sikit daripada Usamah + Iman. Tapi membaca Tentang Dhiya ni buat Permai rasa nak buat peta pokok atau gambar rajah venn kaitan antara semua watak dalam novel-novel Syud.

0 comments:

Post a Comment