Ep.65 : "Ke mana kita ni??"

Assalamualaikum.

Pukul 1.30 pagi Permai terbangun. Rasa segar sikit sebab dah tertidur daripada lepas isya' tadi. Semak mesej di aplikasi whatsapps.
"Dah tidoq ka?" 1.15 pagi
"Dah tidoq tadi..awat?" 1.30 pagi
"Stress la belajaq..saimen berderet, serabut pala otak.."
"Try la pi mancing ka..tengok laut ka..ambik angin sikit"
"Tak dan nak buat semua tu..ni pun dah 3 hari tak tidoq..dok buat saimen..pasni ada kuiz lagi.."
"Hmm..pi la tidoq..dok buat qeja sampai tak tidoq..memang la serabut.."

Senyap

"Belajaq ni memang penat..tapi kalau hang pikiaq belajaq untuk ilmu..hang akan rasa semua tu berbaloi..benda ni hang akan faham bila dah habis belajaq nanti.."

2 hari kemudian..semak akaun facebook dan ayat-ayat terakhir tu jadi status adik Permai, dengan caption ~ feeling positive~.

Kebetulan Permai ada menonton rancangan jejak jepun jihan petang tu. Kali ni Jihan Muse melawat Todaieji Tample, sebuah kuil yang diiktiraf Unesco sebagai bangunan kayu terbesar dunia.

Jihan menyebut begini lebih kurang..
[ bangunan ni walaupun dah dikecilkan saiznya daripada bangunan asal yang rosak akibat gempa , masih menjadi bangunan kayu terbesar di dunia. Mari kita tengok apa yang buat bangunan ni masih gagah sehingga hari ni.] Jihan pun tercangak-cangak, terangguk-angguk, tersenyum-senyum..

kemudian dia kata..
[Bila tengok tiangnya. Tengok reka bentuknya dan bahan yang digunakan pada bangunan ni..memang patut la Todaieji Tample ni boleh tahan sampai sekarang. Sebab saya belajar architecture dulu..saya faham la betapa kukuhnya bangunan ni..]

Belajar arkitek tapi jadi pelawak.

Nah, Inilah pointnya!!

Apa yang kau belajar, kau rasa sia-sia..buang masa..tapi sebenarnya tak ada apa yang rugi sebab ilmu yang kau ada itulah yang membentuk cara pandang kau terhadap sesuatu. Kalau kau dapat melihat dengan persepsi yang betul dan berpandukan ilmu, kau sebenarnya berada di tahap tersendiri. Kau berbeza dengan orang lain.

Susah Permai nak terangkan dengan sebaik-baik perkataan. Tapi harapnya  apa yang Permai maksudkan dapat sampai dengan sebaiknya.

P.E.R.M.A.I : memberi feeling positive pada orang lain pun antara kurniaan terbaik.

0 comments:

Post a Comment